top of page

Hipertiroidi

         Hipertiroidi tiroid bezinden aşırı hormon yapılması ile oluÅŸan klinik tabloya verilen addır. Herhangi bir nedenle kandaki tiroid hormon seviyesinin aşırı artması durumuna "Tirotoksikoz" adı verilir. Hipertiroidi durumları tirotoksikoz oluÅŸturduÄŸu gibi daha az sıklıkta hipertiroidisiz tirotoksikozlar da vardır. Hipertiroidisiz tirotoksikozlara örnek olarak  fazla miktarda tiroid hormonu kullanımı, tiroid bezinde hasarlanmaya sebep olarak depolanmış tiroid hormonunun kana dökülmesine sebep olan tiroidit durumları verilebilir. Tirotoksikozların geniÅŸ gurubunu ise hipertiroidili tirotoksikozlar oluÅŸturur. Bunlardan en sık görülenler ise Graves hastalığı, toksik multinodüler guatr, toksik adenomdur. 

          Hipertiroidide çarpıntı, sıcak intoleransı, aşırı terleme, iÅŸtah artışı ile birlikte kilo kaybı, hiperaktivite, irritabilite, çabuk yorulma, diyare  gibi semptomlar olur. Fizik muayenede hastalarda taÅŸikardi, atrial fibrilasyon, tremor, guatr, nemli cilt, sistolik üfürüm, nabız basıncının artması, kas güçsüzlüÄŸü saptanabilir. Semptomlar ileri yaÅŸlarda silik olabilir. Her hastada tüm semptomlar bulunmayabilir. Bu nedenle aritmi, atrial fibrilasyon, anksiyete, panik atak, menapoz, miyopati tanısı düÅŸünülen hastalarda hipertiroidi tanısı dışlanmalıdır. 

           Hipotiroidi tanısında en sensitif tetkik serum TSH ölçümüdür. Tiroid hormon seviyeleri normal düzeyin üstüne çıkmadan önce ilk olarak serum TSH seviyesi düÅŸmeye baÅŸlar. Serum TSH seviyesi düÅŸük ama tiroid hormon seviyeleri normal saptandığı buduruma "subklinik hipertiroidi" adı verilir. Serum tiroid hormonları yüksek saptanmış ise tanı hipertiroididir. Bu dönemde serum TSH seviyesi genellikle ölçülemeyecek düzeyde düÅŸük bulunur. Tiroid hormonu ölçümü için serbest T4 ölçümü tercih edilmelidir. Nadiren T3 toksikozu olan hastalarda sadece T3 yüksekliÄŸi olduÄŸundan serbest T4 seviyesi normal ise serbest T3 ölçümü gerekli olur.  

           Tirotoksikoz tanısı konulan hastada daha sonra hipertiroidili tirotoksikoz mu yoksa hipertiroidisiz tirotoksikoz mu olduÄŸuna karar vermelidir. Tiroid hormon seviyelerine bakılarak ayırıcı tanı yapılamaz. Genel olarak klinik bulgularla karar verilebilir. Åžüpheye düÅŸüldüÄŸü durumlarda tiroid sintigrafisi veya radyoaktif iyot uptake ölçümü yapılarak tanı kesinleÅŸtirilir. 

            Tedaviye tirotoksikozun etyolojisine göre karar verilmelidir. Hipertiroidisiz tirotoksikozlarda antitiroid ilaçlar uygulanmamalıdır. Hipertiroidili tirotoksikozlu hastalarda antitiroid tedavinin dozları ve süresi hastanın kliniÄŸine, tedaviye verdiÄŸi yanıta, yan etkilerine gibi çeÅŸitli faktörlere bakılarak karar verilir. Hastalarda semptomatik iyilik saÄŸlamak için beta blokerler kullanılabilir. Antitiroid ilaçlar ile sıklıkla çok iyi yanıt alınsa bile Graves hastalığının çok sık görülen rekürrensi, toksik nodüllerde antitiroid ilaçlar ile küratif sonuç alınamaması nedeni ile baÅŸka tedavi seçenekleri uygulanması gerekir.

           Hipertiroidi hastalarında antitiroid ilaç tedavileri dışında uygulanan tedaviler radyoaktif iyot tedavisi veya cerrahi tedavidir. Radyoiyod tedavi günümüzde sık tercih edilen tedavilerden birisidir. Radyoaktif etkinliÄŸi olan iyod oral yoldan verildikten sonra hemen tamamen sadece tiroid bezinde tutulduÄŸu için hücrelerin apopitozuna yol açar. Alınan radyasyon dozu çok düÅŸüktür. Hastalarda hipotiroidi geliÅŸebilir. Radyoiyod dışındaki tedavi seçeneÄŸi ise tireoidektomi yapılmasıdır. Radyoiyod tedavi ile cerrahi tedavi arasındaki karar hastanın yaşına klinik durumuna, bası semptomlarına olup olmaması gibi gibi çeÅŸitli faktörlerin varlığına göre karar verilir.

bottom of page