top of page

​

D VÄ°TAMÄ°NÄ° 

​

Besinlerde bol olarak bulunmadığından genlük D vitamini gereksinimi besinlerde karşılamak mümkün deÄŸildir. Günlük gereksinim esas olarak güneÅŸ ışığının cilt altında kolesterolden UV ışınları sayesinde 7-dihidroksi kolesterole dönüÅŸümünü oluÅŸturması ile saÄŸlanır. Kolların ve yüzün yaklaşık 15-20 dakika süre ile güneÅŸ ışığına maruz kalınması ile 2000-3000 IU kadar D vitamini sentezlendiÄŸi gösterilmiÅŸtir. Günlük gereksinim ortalama 400-800 IU kadar olsa da gebelerde, ileri yaÅŸlarda, puberte döneminde daha yüksek dozlara gereksinim vardır. Depolanabilen bir hormondur.

​

KiÅŸilerde D vitamini yeterliliÄŸi serum 25(OH) kolekalsiferol ölçümü ile tespit edilir. Kemik saÄŸlığı açısından serum D vitamini seviyesinin 20 mg/mL den daha yüksek olması istenir. Serum seviyeleri hafif derecede düÅŸük kiÅŸilerde genelikle hiçbir belirti gözlenmez. Klinik bulgular D vitamini seviyesi genellikle çok düÅŸük ve uzun süreli düÅŸük olan kiÅŸilerde gözlenir. EriÅŸkinde uzun dönem D vitamini eksikliÄŸi ile oluÅŸan tabloya Osteomalazi adı verilir. Hastalarda sekonder hiperparatiroidi geliÅŸeceÄŸinden yaygın kas ve kemik aÄŸrısı gözlenebilir. Kaslarda güçsüzlük özellikle proksimal kaslarda görülür. Yürüme güçlüÄŸü, ayaÄŸa kalmada zorluk gözlenir. Uzun dönem D vitamini eksikliÄŸi osteporoza yol açar. Özellikle D vitamini eksikliÄŸi ağır olanlarda hipokalsemi, hipofosfatemi, alkalen fosfataz yüksekliÄŸi gözlenebilir.

​

Serum seviyesi seviyesi düÅŸük olanlarda oral kolekalsiferol ile D vitaminin yerine koyma tedavisi yapılmalıdır. D vitamini toksikasyonundan kaçınılmalı, hiperkalsemi, hiperkalsiüri, nefrolithiazis ve diÄŸer ektopik kalsifikasyonların oluÅŸmaması saÄŸlanmalıdır. Yeterli D vitamini replasmanı saÄŸlamak için 6-8 hafta yüksek doz D vitamini verdikten sonra 800-1000 U idame doz ile devam etmelidir. Yükleme dozu için genel olarak haftalık 50 000 ünite veya eÅŸdeÄŸer günlük doz ile replasman yapılması önerilmektedir. Genellikle vitamin D ile birlikte 1-3 gram kalsiyum süplemantasyonu da yapılmalıdır. D vitamini replasmanı için toksisitesi olasılığı daha fazla olması nedeni ile aktif D vitamini kullanılmamalıdır. D vitamininin aktif forma dönüÅŸü yeterli olmayan renal yetmezlikli hastalarda kontrollü bir ÅŸekilde kullanılabilir.

bottom of page