Prof. Dr. Erdinç ERTÜRK
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı
Bursa UludaÄŸ Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖÄŸretim Üyesi
Bağlarbaşı Mah. 1. Sedir Sok.
Medi-Loft Doktor Ofisleri No:15/12
Osmangazi 16160 BURSA
Tel: (224) 246 0099
WA:(531) 78 66 888
e-posta: drerdincerturk@gmail.com
Hipotiroidi
Hipotiroidi toplumda çok sık karşılaşılan bir hastalıktır. Ä°leri yaÅŸlarda % 2 oranında görülebilmektedir. En sık nedeni Hashimoto hastalığı olmakla birlikte, tiroidektomiye baÄŸlı ve radyoaktif iyot tedavisine baÄŸlı iyatrojenik olarak da sıklıkla karşılaşılabilir. Tüm otoimmün hastalıklarda olduÄŸu gibi kadınlarda daha sıktır. Orta yaÅŸtan itibaren görülme olasılığı artan bir durum olmakla birlikte kalıcı hipotiroidi yapması nedeni ile ileri yaÅŸlarda kümülatif oran belirgin yüksektir.
Klinik olarak halsizlik, ciltte kuruluk hissi, soÄŸuÄŸa karşı intolerans, eklemlerde ÅŸiÅŸlik/aÄŸrı, kabızlık gibi toplumda çok sık karşılaşılabilen nonspesifik belirtilere neden olur. Uzun süreli tedavi edilmediÄŸi durumlarda kilo artışı, ses kalınlaÅŸması, adet düzensizlikleri, paresteziler, algılamada azalma gibi semptomlara neden olabilir. Hastanın cildi kuru/kaba, gode bırakmayan ödemlidir. Dilde büyüme, nabız hızında yavaÅŸlama, derin tendon reflekslerinde gecikme saptanabilir. Hastalarda hipertansiyona, belirgin hiperkolesterolemiye, plevral/perikardiyal effüzyona sebep olabilir. Miksödem koması adı verilen yaÅŸamı ciddi tehdit eden duruma yol açabilir.
Klinik ÅŸüphe durumunda özellikle tiroid bezinde büyüme varsa veya anamnezinde tiroid operasyonu veya RAI tedavisi geçirmiÅŸ olan kiÅŸilerde mutlaka hipotiroid araÅŸtırması yapılmalıdır. Semptomlarının silik olabilmesi, toplumda çok sık karşılaÅŸabilen bir durum olması ve tanısının çok kolay konabilmesi nedeni ile klinik ÅŸüphe olmasa bile ileri yaÅŸlarda herkeste hipotiroid taraması yapılması önerilir. Hiçbir ek riski olmayan kiÅŸilerde 55 yaşından sonra 1-3 yılda bir tarama önerilir. Birinci derece akrabalarında Hashimoto hastalığı olan özellikle kadınlarda seyrek aralıklarla da olsa 25-35 yaÅŸlarından sonra tarama yapılması önerilir. Ayrıca tanıda kolayca karışabileceÄŸi veya bu tanılı hastalarda semptomlar ayırt edilemeyeceÄŸi için anksiyete, depresyon, senilite, demans, Alzhemier tanısı konulan kiÅŸilerde belli aralıklarla tarama yapılmalıdır.
Hipotiroidi tanısında en sensitif tetkik serum TSH ölçümüdür. Tiroid hormon seviyeleri normal düzeyin altına inmeden önce ilk olarak serum TSH seviyesi yükselmeye baÅŸlar. Bu klinik tablonun adı subklinik hipotiroidi durumudur. Genellikle serum TSH seviyesi normalin üst sınırının 2 kat üzerine çıktığında serum tiroid hormonu seviyelerinde normalin altına indiÄŸi görülür. Bu nedenle tarama amaçlı yapılan kontrollerde öncelikle serum TSH ölçümü yapılması yeterli olabilir. Klinik ÅŸüphe yüksek olan kiÅŸilerde beraberinde serum serbest tiroid hormonu ölçümü yapılmalıdır. Serum serbest T3 seviyesi serbest T4 seviyesine göre çok daha geç düÅŸeceÄŸi için tercih edilmemeli sadece serbest T4 ölçümü genellikle yeterli olmaktadır. Serum TSH seviyesinin hipotiroid tanısı için kullanılmadığı durum hipofiz kaynaklı hipotiroidi durumlarıdır. Çok daha nadir karşılaşılır. Pitüiter fonksiyonlar ile ilgili patoloji düÅŸünüldüÄŸü durumlarda serum TSH seviyesine deÄŸil serum serbest T4 seviyelerine göre karar verilir.
Hipotiroidi durumu çok sıklıkla kalıcı bir durum olduÄŸu için tedavinin esası tiroid hormon eksikliÄŸinin giderilmesi yani replasman tedavisidir. Bu amaçla sadece Levotiroksin replasmanı yapılması yeterli olur. Ä°n vivo olarak tiroksin tri-iyodotironine dönüÅŸtüÄŸünden ayrıca T3 gerekli deÄŸildir. KiÅŸiler arasında doz gereksinimi ciddi farklılıklar görülür. Ortalama doz 100 mcg/gün (1.6 mcg/kg/gün) olmakla birlikte hastalarda 25-300 mcg/gün doz aralığı kullanılabilmektedir. Ciddi kardiyak sorunları olanlarda düÅŸük dozlar baÅŸlanarak kontrollü olarak uzun sürede gerekli doza artırılmalıdır. L-tiroksin preparatı yiyecekler ile birlikte alındığında barsaktan absorbsiyonu deÄŸiÅŸebildiÄŸinden sabah aç karnına alınmalı, yarım saat kadar bir ÅŸey yememelidir. Yarı ömrünün uzun olması, serum stabilizasyonun geç olması nedeni ile 4-6 haftalık tedavi uygulamasından önce tektik yapılması uygun deÄŸildir. Doz ayarlandıktan sonra 6-12 ay aralıklar ile yapılan kontroller genellikle yeterlidir.
​